Коледните
масленки на Светлето
Продукти:
230 масло на стайна температура
1 яйце
щипка сол
420 гр. брашно
175 гр пудра захар
1/2 ч.л бакпулвер
Това е основната рецепта, ако искате може да прибавите ванилия и стават ванилови масленки. Може лимонови или портокалови настъргани корички, гарантирам за последните, че стават страхотни! Ако искате да станат шоколадови масленки, изваждате от основната рецепта 50 гр. брашно и заменяте с 50 гр. какао, или може да се добави 2 с.л. мед за да станат меденки и по този начин имаме 5 различни вида рецепти :)
Приготвяне: /в кухненски робот/:
Разбиваме маслото с пудрата захар, докато се получи пухкав крем, добавяме яйцето и след това на малки части пресятото брашно със солта и бакпулвера, бъркаме, докато се получи гладко тесто.
Сега ще ви опиша как да станат сладките с перфектна форма :) Готовото тесто го разделяме на две части. Разточваме с точилката всяка част с около 0,5 см. дебелина М/У ДВА ЛИСТА ХАРТИЯ ЗА ПЕЧЕНЕ /написах го с големи букви за да ви направи впечатление щото е много важно :)/ след това разточеното тесто така както е м/у двата листа хартия за печене го слагаме във фризера за 10 мин. изваждаме го и изрязваме желаните от нас форми за сладки, почистваме излишното тесто и връщаме отново във фризера за 10 мин. за да стегне и ги слагаме в предварително загрята фурна на 175'С, печем около 10-12' или докато краищата на сладките започнат леко да се зачервяват.
Знам, че е голяма бъзикня това с фризера, но това е единственият начин за да станат впечатляващи бисквитки без да си променят формата.
230 масло на стайна температура
1 яйце
щипка сол
420 гр. брашно
175 гр пудра захар
1/2 ч.л бакпулвер
Това е основната рецепта, ако искате може да прибавите ванилия и стават ванилови масленки. Може лимонови или портокалови настъргани корички, гарантирам за последните, че стават страхотни! Ако искате да станат шоколадови масленки, изваждате от основната рецепта 50 гр. брашно и заменяте с 50 гр. какао, или може да се добави 2 с.л. мед за да станат меденки и по този начин имаме 5 различни вида рецепти :)
Приготвяне: /в кухненски робот/:
Разбиваме маслото с пудрата захар, докато се получи пухкав крем, добавяме яйцето и след това на малки части пресятото брашно със солта и бакпулвера, бъркаме, докато се получи гладко тесто.
Сега ще ви опиша как да станат сладките с перфектна форма :) Готовото тесто го разделяме на две части. Разточваме с точилката всяка част с около 0,5 см. дебелина М/У ДВА ЛИСТА ХАРТИЯ ЗА ПЕЧЕНЕ /написах го с големи букви за да ви направи впечатление щото е много важно :)/ след това разточеното тесто така както е м/у двата листа хартия за печене го слагаме във фризера за 10 мин. изваждаме го и изрязваме желаните от нас форми за сладки, почистваме излишното тесто и връщаме отново във фризера за 10 мин. за да стегне и ги слагаме в предварително загрята фурна на 175'С, печем около 10-12' или докато краищата на сладките започнат леко да се зачервяват.
Знам, че е голяма бъзикня това с фризера, но това е единственият начин за да станат впечатляващи бисквитки без да си променят формата.
Роял айсинг
Продукти:
230 гр. пудра захар / три пъти пресята
40 гр. белтък
6 капки ябълков оцет
Приготвяне: /става с миксер или кухненски робот/
На ниска скорост започваме да бъркаме белтъците и започваме да добавяме пудрата захар лъжица по лъжица, докато стане хамогенна смес, добавяме оцета, пожелание и няколко капки любима есенция и бъркаме още няколко секунди. Целият този процес не трябва да продължава повече от 5' понеже влиза въздух в сместа и когато се започва да се очертава с айсинга прекъсва, къса се.
Продукти:
230 гр. пудра захар / три пъти пресята
40 гр. белтък
6 капки ябълков оцет
Приготвяне: /става с миксер или кухненски робот/
На ниска скорост започваме да бъркаме белтъците и започваме да добавяме пудрата захар лъжица по лъжица, докато стане хамогенна смес, добавяме оцета, пожелание и няколко капки любима есенция и бъркаме още няколко секунди. Целият този процес не трябва да продължава повече от 5' понеже влиза въздух в сместа и когато се започва да се очертава с айсинга прекъсва, къса се.
Ако искаме да ползваме айсинга за попълване на бисквитки,
се добавя малко вода към същата смес.
КОЛЕДНИ МЕДЕНКИ на Нелка
Продукти:
85 гр. масло
3 с.л. захар
100 гр. мед
1 яйце
350 гр. брашно
3 с.л. захар
100 гр. мед
1 яйце
350 гр. брашно
1ч. л. бакпулвер
1 ч.л. джинджифил на прах
2 к.л. канела
2 с.л. настъргани лимонови и портокалови корички
1 ч.л. джинджифил на прах
2 к.л. канела
2 с.л. настъргани лимонови и портокалови корички
Много са ароматни.
Могат да се консумират веднага, а така също и колкото повече престояват, толкова по-изразен става вкусът на подправките. Затова става идеални за украса на Коледната елха.
Няма коментари:
Публикуване на коментар