Най-популярната рецепта в дружинката ;)
Продукти:
100мл т.вода
20 гр. прясна мая (това може да го замениш със суха мая - тук е 1 ч.л от 5 мл. за 500 гр. брашно), виж си упътването на сухата мая за колко и сложи мая за 500 гр. брашно.
210 кр. кисело мляко 1 1/2 суп.л. захар
75мл олио
2 яйца
550-600гр брашно
1чл сол
Аз имам машина за хляб, всичко слагам вътре във следната последователност – вода, прясна мая (ако слагаш суха - нея най-отгоре върху брашното), кисело мляко, захар, олио, 2те яйца, после слагам около 500 гр. Брашно и най-отгоре солта. Включвам на цикъл месене и гледам да се образува хубава топка, да не маже под бъркалката, но да не е и твърдо тесто (на мен ми отива около 550 гр. Брашно). След като свърши месенето, взимам топката, разделям тестото на три топки,които разточвам на кори,нито тънки,нито дебели.Слагам ги една върху друга,като между тях мажа обилно с разтопено краве масло по желание(може и сирене да се наръси).Нарязва се на парчета,като торта.Всяко парче се навива на кифличка и се редят в тава.Втасва,намазва се и се пече. Отгоре е намазана с жълтък+мъничко прясно мляко.
Хубавото на това тесто е това,че няма предварително втасване.Измесва се тестото по програмата,оформя се и после втасва.
Пека я в студена фурна, като я включвам на 160 градуса на печка в вентилатор (искам да кажа, че не загрявам предварително фурната).
50 минути от момента на слагане на питката ми трябват, за да е опечена хубаво.
Няма коментари:
Публикуване на коментар